top of page

Zpackaná oslava narození Gregora Johanna Mendela

Příští týden mají v okolí Mendlova náměstí probíhat velkolepé oslavy narození Gregora Johanna Mendela, od kterého uběhlo přesně dvě stě let. Původně mělo návštěvníky přivítat opravené náměstí nesoucí jméno tohoto přírodovědce, který velkou část života spojil právě s Brnem. Avšak realita je jiná a vzhledem k velikosti světoznámého vědce je doslova ostudná. Mendlovo náměstí je rozkopané, socha na jeho počest nestojí a návštěvníci si nebudou moci prohlédnout ani slibovaný skleník, v němž opat prováděl věhlasné pokusy s hráškem, jež zná celý svět.


Jak se Brno ale do této situace dostalo? Jak je možné, že takto důležitá událost proběhne mezi bagry, dopravními značkami zakazujícími vjezd do okolí Mendlova náměstí a dalšími stavebními stroji, které se snaží zoufale zachránit alespoň maličkosti tak, aby událost neskončila absolutním fiaskem?


Studie na rekonstrukci Mendlova náměstí jsou k dispozici už několik let


O rekonstrukci Mendlova náměstí se na Magistrátu města Brna a v městské části Brno-střed, kam prostranství spadá, hovoří už téměř deset let. Po původních návrzích, kde se řešila pouze rozšířená dopravní plocha, přišlo město v roce 2017 s novou dopravní podobou, přičemž na urbanistickou podobu byla vypsána soutěž.


Pořadatelem této soutěže bylo městská část Brno-střed a Kancelář architekta města Brna. V roce 2018, těsně před komunálními volbami, byl vyhlášen vítěz, kterým se stala dílna architekta Palaščáka. Bohužel po volbách, po kterých proběhly na magistrátu změny, současné vedení snahu o modernizaci na několik měsíců odsunulo. V průběhu roku 2019 Mendlovo náměstí vedení města vůbec nezajímalo,“ přibližuje tehdejší situaci Petr Bořecký, radní městské části Brno-střed.


Promarněný rok 2020 v režii KAM a náměstka Hladíka


Změna nastala až na úplném konci roku 2019, kdy se začala řešit příprava velkolepé oslavy 200 let od narození Gregora Johanna Mendela a realizací jeho sochy organizací Společně o.p.s.. Na začátku roku 2020 se akce chopila brněnská KDU-ČSL, jmenovitě náměstek primátorky Petr Hladík a zadal úpravu náměstí Kanceláři architekta města Brna jejímž ředitelem je Michal Sedláček.


Bohužel ani jeden z pánů nedbal na výsledky soutěže a KAM začal projektovat opravu Mendlova náměstí ve stávajícím stavu. Navíc šlo pouze o předláždění, výměnu asfaltu za kámen, což by následně působilo jako Potěmkinova vesnice. Právě v roce 2020, když už se o oslavách Gregora Johanna Mendela vědělo, se promarnil více než rok, který v současnosti chybí,“ upozorňuje René Černý, lídr kandidátní listiny hnutí ANO pro komunální volby 2022.


Pozdní start prací v roce 2021


Po nekonečných průtazích se město Brno v roce 2021 konečně rozhodlo jednat. Na jaře schvaluje vedení Brna rozsáhlejší opravy podle původního soutěžního návrhu a zadává projekci. Jak je ale patrné, plány se nestíhají realizovat a oslavy tak budou probíhat v provizorních podmínkách.


Černý považuje aktuální situaci za mezinárodní ostudu. „Hlava mi nebere, jak takhle velkou událost mohlo vedení města takto zpackat. Gregora Johanna Mendela zná každý, můžeme být hrdí na to, že v Brně působil a vedení jednu z mála takhle velkých akcí, která má mezinárodní ohlas, takhle pokazí. A nejde jen o rozkopané Mendlovo náměstí. Chybět bude také Mendelova socha, uzavřené bude i místo, kde Mendel působil. Jsem opravdu zvědavý, jak bude město návštěvníkům a partnerům, kteří k nám na oslavy přicestují, vysvětlovat, že narození Mendela slavíme bez Mendela uprostřed staveniště. Je to obrovská ostuda,“ uzavírá Černý.



bottom of page