top of page

Vrátíme se někdy za Lužánky?

Od posledních komunálních voleb uplynuly už dlouhé čtyři roky a my nepřestáváme sledovat vývoj u stadionu Za Lužánkami. Bohužel stejně jako u většiny příslibů současné koalice se řešení odročuje na neurčito.


Ačkoliv se v roce 2015 mohlo zdát, že se ledy hnuly, když Petr Švancara uspořádal na tomto brněnském svatostánku rozlučku se svou kariéru a kompletně jej vyprodal, v posledních letech je bohužel opět ticho po pěšině. Pozemky, kde stojí dodnes ruiny stadionu po pár letech naděje opět pustnou.


Přitom v roce 2018 byla na stole dohoda s majitelem nemovitého majetku o směně veškerého jeho majetku v lokalitě za nemovitosti města Brna. Tím by došlo ke konečnému vyřešení pozemků v území o hodnotě více jak dvou miliard korun. Městu by se tak otevřely možnosti, jak ihned realizovat své vlastní bytové projekty, a zároveň tolik vzývaný fotbalový stánek, který chybí nejen Brnu, ale celé jižní Moravě.


Hokejová hala možná, na fotbal se zapomnělo


Když navíc slyšíme, že hokejová hala má stát více jak 6 miliard korun, ačkoliv projekt připravovaný v této lokalitě před 5 roky měl stát zhruba třetinu, zůstává nad jednáním města Brna rozum stát.


Bohužel se právě v roce 2018 podařilo opozici nahlodat jednotu tehdejší koalice a směna se nerealizovala. Na mysl se tak dere otázka - Nebyly to právě koalice pod vedením stejné strany, která Brnu vládne i dnes, které rozprodaly a všemožnými pochybnými transakcemi rozprášily domy a většinu majetku města za velmi podezřelých podmínek do podivných rukou svých známých a kamarádů?


Kvůli liknavosti koalice se fotbalový fanoušek nového stadionu jen tak nedočká


Přísliby stávající koalice, že lužánecký problém vyřeší, se rozplývají jako pára nad hrncem a jediné, čeho koalice dosáhla, je soudní spor, který potrvá další dlouhé roky.


Mezitím městu, díky neschopnosti stávající koalice řešit tento prostor, který je pro řadu Brňáků srdeční záležitostí, utíkají stamiliony z nejrůznějších aktivit, které se v této lokalitě daly realizovat.


To vše je smutný důkaz neschopnosti řešit s nadhledem a vizí rozvoj a správu majetku města.


René Černý




bottom of page