top of page

V areálu Nové Zbrojovky vyroste mateřská a základní škola

Areál Nové Zbrojovky je vůbec největším developerským projektem na Moravě. Do budoucna by mělo na více než 20 hektarech bývalé zbrojovácké fabriky vzniknout tisíce nových bytů, kancelářské budovy nebo veřejná prostranství. Zkrátka úplně nová čtvrť. Proto je velmi důležité, aby na projektu s developerem spolupracovalo i město a nechyběla zde občanská vybavenost jako se tomu stávalo v minulosti (třeba ve čtvrti Sadová).


Proto mám radost, že se podařilo vypsat i architektonickou soutěž na budovu mateřské a základní školy, která v Nové Zbrojovce vznikne. Stavba školy tak začne ještě dřív než budou podtaveny první byty. Odborná porota vybrala návrh od ateliéru SOA architekti a my jsme na radě výsledky posvětili.


Mateřská škola bude sdílet jednu budovu s tělocvičnou. Bude však mít ze školního náměstí vlastní vstup a dětem nabídne chráněnou předzahrádku s herními prvky a klidnou zahradou na východní straně domu. Kromě výše zmíněných škol do třetího objektu autoři vítězného návrhu zasazují i střední školu se sportovním, společenským a gastronomickým zázemím. Bezbariérová základní škola bude až pro 810 dětí.


Architekti pojali svůj návrh jako „Školu 21. století pro město 21. století“ a mně nezbývá než souhlasit.







bottom of page