top of page

Stav kolem Nemocnice Milosrdných bratří je ostudou současné koalice

Po měsících jednání Brnu reálně hrozí, že přijde o Nemocnici Milosrdných bratří. Této městské nemocnici vypršela nájemní smlouva a řád Milosrdných bratří by rád převzal provoz tohoto zdravotnického zařízení. Brněnské vedení hnutí ANO současný stav tvrdě kritizuje. Neschopnost vyjednání odpovídajících podmínek pro další provoz je jen potvrzením absence sebereflexe a totální neschopnosti dotahovat předjednané dohody do konce.


První rozhovory s řádem Milosrdných bratří o budoucím fungování nemocnice započaly v roce 2015. Už před sedmi roky bylo známo, že v roce 2018 končí smlouva s řádem a je zapotřebí dohodnout, co bude s nemocnicí dál. Tato nemocnice je společně s Úrazovou nemocnicí jednou ze dvou nemocnic provozovaná městem Brnem a je jednou z pěti nemocnic provozované veřejným sektorem. (dále ještě Vojenská nemocnice, FN Bohunice, FN U svaté Anny)


Všechny nemocnice dohromady tvoří systém veřejného zdravotnictví ve městě Brně. Úrazová nemocnice vytváří ročně ztrátu několik desítek milionů korun, nemocnice Milosrdných Bratří zhruba jen deset milionů. Proto se nabízí jejich sloučení a vytvoření jednoho funkčního celku, který minimalizuje zatížení města. Z tohoto důvodu byl v minulém volebním období pod vedením hnutí ANO navržen koncept modernizace Nemocnice Milosrdných bratří a sloučení zdravotní péče do jednoho areálu,“ popisuje historii Petr Vokřál, bývalý primátor města Brna.


Dohoda z roku 2018 předpokládala modernizaci areálu na Polní


S vedením Řádu byla v roce 2018 uzavřena dohoda, která potvrzovala, že v následujícím roce vyrostou v areálu na Polní nové moderní pavilony, zázemí pro parkování, a zároveň by Řád postavil tolik potřebný pavilon pro dlouhodobě nemocné - LDN. Díky tomuto projektu by také byly optimalizovány náklady a sníženy ztráty každoročně placené z rozpočtu města Brna.

Bohužel po komunálních volbách v roce 2018 nová brněnská vládní koalice od strategie upustila. „KDU – ČSL, která měla zdravotnictví gesci, předjednanou spolupráci nikdy nenaplnila. Dokonce ji ani naplnit nechtěla. Neustále vytvářela nesmyslné koncepty nových pavilonů u vysoce ztrátové Úrazové nemocnice bez možnosti dopravní obslužnosti a koncepty nové městské nemocnice za několik miliard korun, namísto toho, aby jednala s Řádem a realizovala již dohodnutou koncepci, která by zcela splnila požadavky na zdravotní péči, kterou má město poskytovat,“ tvrdí René Černý, lídr kandidátní listiny hnutí ANO pro komunální volby 2022 s tím, že náklady na tuto dostavbu by nedosahovaly ani zlomku předpokládaných nákladů na tzv. „novou městskou nemocnici“.


Kvůli neschopnosti vedení města zbyde Brnu jen ztrátová Úrazová nemocnice


Stávající vedení města Brna vzniklou situaci přestalo řešit, až vše dospělo do fáze, kdy se Řád Milosrdných bratří rozhodl provozovat nemocnici sám. Tato situace je dle hnutí ANO naprosto nepochopitelná. Město se totiž vinou bezprecedentní neschopnosti gesčně zodpovědných politiků dostalo do pozice, ve které nebude mít „svoji“ novou (nefinancovatelnou a v reálném čase nerealizovatelnou) nemocnici, ale ještě městu zbyde jen vysoce ztrátová Úrazová nemocnice, která navíc neposkytuje komplexní péči a jejíž prostory nejsou dlouhodobě perspektivní.


V současné době není město schopné definovat ani rozsah péče pro potenciální svá zařízení, protože netuší, kolik péče bude Nemocnice Milosrdných bratří v budoucnosti poskytovat. Město se tak kvůli chybám zodpovědných lidí a neschopnosti řešit krizovou situaci ve zdravotnictví, nyní může spoléhat jen na Řád a doufat, že zachová rozsah poskytované péče,“ doplňuje Černý a dodává, že Brno se dostalo do situace, kdy na koncepci zdravotnictví nemá de facto téměř žádný vliv.


Aktuální jednání u kulatých stolů jako snaha zamlžit selhání před volbami


V současnosti probíhají mezi městem, Řádem a vedením nemocnice jednání u kulatých stolů, jež mají vzniklou bezprecedentní situaci vyřešit. Podle hnutí ANO jde ale pouze o kouřovou clonu před volbami. „Snaha zodpovědných lidí nyní narychlo svolávat kulaté stoly a zakrýt tak krátce před volbami fatální chyby v tomto strategickém odvětví, je jen velmi chabý pokus odvést pozornost veřejnosti a oddálit skutečnost, že totálně selhali. Přitom dohoda byla na stole a koncepce byla detailně zpracována. Jde jen o další obrázek absence sebereflexe a totální neschopnost věci dotahovat do konce. Dokonce i ty, které jim někdo v předchozím období připravil a projednal,“ uzavírá Černý.




bottom of page