top of page

Skokový nárůst cen energií. Hrozí obcím a městským částem kolaps?

Cena plynu, elektřiny i tepla dramaticky roste. Lidé, kteří už obdrželi vyúčtování za energie, případně jim byly nabídnuty násobně větší zálohy na nejbližší roky, už vědí, že je čeká složité období. Problém s masivním nárůstem cen energií se ale bohužel netýká jen domácností. Obrovské potíže mají i městské části, které spravují mateřské a základní školy, zdravotnická střediska a další instituce. Nabídky, které jim od energetických společností končí na stolech, jsou doslova likvidační a často v nich nachází navýšení cen i o tisíc procent. Pokud nezasáhne město, kraj a především stát, hrozí totální kolaps.

Energie skokově zdražují minimálně od začátku války na Ukrajině, což je už déle než půl roku. A vláda stále nepřinesla žádné řešení. „Půl roku je poměrně dlouhá doba, která ale byla absolutně promarněna. Nyní jsme se dostali do situace, kdy obce a městské části absolutně netuší, jak budou vykonávat samosprávu. Řada škol, školek, nemocnic, domů s pečovatelskou službou a dalších institucí stále nemá nakoupené energie pro příští měsíce a roky, protože se skokovým nárůstem cen netušila, jak se bude situace vyvíjet,“ upozorňuje René Černý, kandidát na primátora za hnutí ANO.


Černý je rovněž místostarostou v městské části Brno – Řečkovice a Mokrá Hora. I zde se potýkají s bezprecedentní situací. „V minulosti jsme pro naše školy a školky nakupovali energie průměrně za 1 500 korun za megawatthodinu. Stávající smlouva se chýlila ke konci a nová nabídka, která k nám na úřad dorazila před prázdninami byla na částku o šest set procent vyšší. Doufali jsme, že ceny budou postupně klesat, ale kdybychom museli přijmout nabídku současnou, budeme platit o více než tisíc procent více než za stávajících podmínek. To je naprosto likvidační,“ dodává Černý.


Jak situaci řešit? Musí pomoct stát

Situace je mimořádně nestabilní a budoucnost je velmi nejistá. Proto by měla vláda přijít s řešením, které samosprávám pomůže překlenout toto složité období. „S návrhem už přispěchala Asociace krajů České republiky, která navrhuje ustanovení státního obchodníka s energií, který by měl zákonem uloženo, že může energii nakoupit a že firmy mu musí prodat deset až patnáct procent své produkce. Nabízí se také zastropování cen tak, aby veřejný sektor nepostihl kolaps,“ říká Černý.


Zatímco na vládu apeluje Asociace krajů České republiky, další orgán, který by měl na problém upozorňovat ještě hlasitěji, prozatím mlčí. Svaz měst a obcí České republiky se v posledním prohlášení z minulého týdne ptá svých členů, jak zdražování postihuje jednotlivé obce. „Pozoruhodné je, že místopředsedkyní Svazu měst a obcí České republiky je také naše primátorka Markéta Vaňková. Ta od starostů městských částí obdržela minimálně desítky dotazů týkajících se pomoci v této nelehké době. Přesto jak Svaz, tak Brno stále žádné řešení nenabízí,“ doplňuje Černý.


Obce a městské části budou muset omezit investice

Ačkoliv je současná situace nepředvídatelná, dá se očekávat, že postupem času dojde ke stabilizaci. Pokud ovšem stát či město nenabídnou žádnou pomoc či řešení, je pravděpodobné, že některé obce či městské části se budou muset uchýlit ke krajnímu řešení a podepsat smlouvy, které bude velmi složité splácet.


Tyto samosprávy k tomu budou nečinností vlády a města prakticky donuceny, protože není možné, aby ve školách, školkách, domech s pečovatelskou službou nebo zdravotnických střediscích nefungovala elektřina nebo aby nebyly vytápěny. Pokud vyšší instance nezasáhnou, dojde k masivním škrtům v rozpočtech a veškeré rekonstrukce, inovace či výstavby budou odsunuty na neurčito,“ uzavírá Černý.




bottom of page