top of page

René Černý: „Loňské volby byly úspěch. Díky stěžejním gescím plníme program a pomáháme Brňanům"

1. náměstek brněnské primátorky René Černý obhájil svůj post předsedy oblastní organizace ANO Brno-město. Povede tak místní hnutí další dva roky. Zvolen byl jednomyslně a to především díky volebnímu úspěchu v loňských komunálních volbách, ve kterých jako lídr dovedl v Brně hnutí ANO k více než dvacetiprocentnímu volebnímu zisku. Ačkoliv byla povolební vyjednávání náročná, hnutí ANO spravuje takzvané silové gesce, díky čemuž může důsledně prosazovat svůj předvolební program.


Pane náměstku, nedávno jste byl znovuzvolen předsedou oblastní organizace ANO Brno-město na další dva roky. Jak volba probíhala? Byl jste jediný kandidát? Jakou máte v hnutí podporu?


Ano, byl jsem jediný kandidát. Volba to nebyla nikterak komplikovaná, byl jsem totiž zvolen jednomyslně. Za podporu v rámci hnutí jsem velmi vděčný a věřím, že náš tým bude i nadále zastupovat naše voliče tím nejlepším možným způsobem.


V posledních volbách skončilo hnutí pod Vaším vedením na druhé místě za vítěznou koalicí ODS a TOP 09. Následně se hnutí ANO stalo součástí koalice a vy jste 1. náměstkem primátorky. Jak volby a povolební vyjednávání zpětně hodnotíte? Považujete překročení dvacetiprocentní hranice za úspěch?


Překročení dvacetiprocentní hranice, i vzhledem k velmi podobným výsledkům hnutí ANO v minulosti v Brně, považuji za velký úspěch, zvlášť, když si uvědomíme, že oblastní organizace ANO byla 2 roky před volbami rozpuštěna a museli jsme ji zakládat znovu. Hlavním důvodem úspěchu je podle mého názoru to, že se nám ve volbách podařilo akcentovat témata, která jsou pro všechny Brňany důležitá a také zajímavá. Za všechny mohu jmenovat dostupnost bydlení, průjezdné Brno, důraz na zeleň nebo aktualizace územního plánu.


Jak se v rámci široké brněnské koalice cítíte? Daří se hnutí prosazovat program? Jsou koaliční vyjednávání tvrdá, nebo se daří hledat kompromis poměrně snadno?


Povolební vyjednávání byla dlouhá, nebyla vždy jednoduchá, a zároveň byla velmi důkladná. V koalici cítíme velkou odpovědnost vzhledem k tomu, že se nám pro hnutí ANO podařilo vyjednat velmi důležité gesce. Já jako 1. náměstek primátorky mám v gesci investice a evropské fondy, 4. náměstkyně Karin Podivinská má na starosti bytovou politiku a správu majetku města Brna a pan radní Petr Bořecký územní plán a rozvoj. Právě díky těmto významným gescím se nám daří prosazovat volební program, který jsme našim voličům slíbili plnit. Kompromisy jsou, jako v každé koalici, nutné, ale zatím se je vždy podařilo vyjednat.





Byla pro Vás účast v koalici prioritou? Proč jste do ní s ODS a ostatními subjekty šel, když na celostátní úrovni tato kombinace není prakticky možná?


Ano, pro hnutí ANO v Brně byla důstojná účast v koalici prioritou. Z opozice, kterou jsme si minulé 4 roky vyzkoušeli, toho příliš ovlivnit ve prospěch občanů nešlo. Stávající koalice v Brně je sice jiná než ta, která je na celostátní úrovni, nicméně se domnívám, že komunální politika by se měla řídit jinými cíli a pravidly.


Co považujete za uplynulé dva roky v čele oblastní organizace za největší úspěch?


Největším úspěchem je jednoznačně volební zisk v komunálních volbách a účast hnutí ve vedení města Brna. Zároveň jsem velmi rád, že se nám podařilo obnovit Oblastní organizaci ANO Brno-město a založit 15 místních organizací v městských částech. Úspěchem je rovněž naše účast ve vedení radnic ve většině městských částí.


V Brně máte na starost oblast investic a evropských fondů. Co se v této souvislosti děje právě teď a jaké jsou cíle města pro nejbližší roky?


Prioritami v oblasti investic je dokončení Velkého městského okruhu, dostavba protipovodňových opatření s úpravou okolí řeky Svratky, výstavba Multifunkční areny nebo proměna sportovně-rekreačního areálu Anthropos. V neposlední řadě chceme pomoci městským částem při realizaci jejich projektů, mezi které patří výstavby a rekonstrukce mateřských a základních škol, dětských hřišť a nejrůznějších sportovišť.


Plánujete se v rámci kampaně nějak aktivněji angažovat v blížících se evropských a krajských volbách?


Jsem připraven pomoci při sestavování krajské kandidátky doporučením našich brněnských členů, kteří jsou odborníky v nejrůznějších oblastech. Já osobně preferuji práci pro město Brno, kterou jsem začal poměrně nedávno a kde nás ještě čeká velký kus práce.


Jste stále aktivní i ve Vaší domovské městské části v Brně-Řečkovicích a Mokré Hoře?


V Brně-Řečkovicích a Mokré Hoře jsem zůstal členem rady. Z úrovně města se budu snažit své domovské městské části co nejvíce pomáhat například při realizaci projektů městské části.


Pokud odhlédneme od politiky, co Vám v poslední době dělá radost?


Musím se přiznat, že si v posledních dnech užívám jaro a moc se těším až vyjedu na výlet na motorce nebo si půjdu zasportovat se svými dcerami.

bottom of page