top of page

Opravené Mendlovo náměstí se zbarvilo dočervena, zdobí ho Hrachovina

Jeden z největších brněnských dopravních uzlů Mendlovo náměstí dostal po více než rok a půl trvající rozsáhlé rekonstrukci novou podobu. Řada změn se dotkla cestujících, protože se přesunuly některé zastávky. Na konci opravy na náměstí odhalili sochu nazvanou Hrachovina věnovanou vědci Gregoru Johannu Mendelovi.

Rekonstrukce začala předloni v létě, podle původních plánů měla být dokončena v letních měsících loňského roku. Právě v létě se totiž měly na zvelebeném náměstí odehrát oslavy dvoustého výročí narození Mendela. To se však nestihlo.

Zpoždění prací oproti původním plánům zapříčinily podle představitelů města nastalé nepředvídatelné okolnosti. Šlo třeba o zajištění speciální červené žuly, která měla do Brna doputovat z Ukrajiny. Kvůli vpádu ruských vojsk do země ale muselo město hledat náhradní řešení a našlo jej ve Švédsku.


Z něj ale nebyli schopni veškerou žulu upravenou na míru dodat v potřebném čase. "Museli jsme proto hledat i dál a nakonec jsme u některých kusů zvolili betonový prefabrikát ve stejné barvě,“ uvedl náměstek primátorky René Černý (ANO). Jedná se třeba o posezení u trolejbusové zastávky na straně u pivovaru.



Rekonstrukce zahrnovala mimo jiné výměnu kanalizace, vodovodu i plynovodu. Teplárny převedly parovody na horkovody. Celkové náklady na úpravu prostranství dosáhly zhruba 200 milionů korun. „Významné změny se dočkala koncepce MHD a celkové vzezření náměstí,“ sdělila primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Prostor se proměnil podle návrhu architektonického studia Chybík + Krištof ve spolupráci s architektem Michalem Palaščákem. Mezi tramvajovými a trolejbusovými zastávkami vznikl volný prostor se stromy a červeným povrchem.

Tohle místo může sloužit pro řadu kulturních akcí, jako jsou vánoční trhy, které nikde na Starém Brně nebylo historicky možné uspořádat. Pro celou čtvrť je to fantastická příležitost,“ řekl architekt Ondřej Chybík.

Trolejbusy jezdí jinudy, přibyla třicítka stromů

Na náměstí se částečně změnila organizace MHD. Trolejbusové spoje mířící od výstaviště nově jezdí místo po ulici Hlinky po Veletržní a na náměstí mají zastávku v blízkosti prodejny Albert. Tramvajové nástupiště linky číslo 1 směrem k výstavišti se nově posunulo blíže k němu, díky čemuž je bezbariérové. Podobně jsou na tom i další zastávky.

Přibylo třicet nových stromů a také lavičky a přístřešky. Právě ty se staly jedním z terčů kritiky, a to kvůli jejich nepraktičnosti, protože příliš neochrání před deštěm a sněhem.

Měli jsme obrovské dilema, jestli na náměstí umístit přístřešky se zábranami. V minulosti se tam ukázalo, že jsou nefunkční, protože v nich pokaždé spal nějaký člověk bez domova, který zapáchal, a lidé tak často stáli mimo ně a mokli,“ vysvětlil Chybík.

Dominantou náměstí je nově plastika Hrachovina od brněnského sochaře Jaromíra Garguláka. Při její instalaci se téměř na poslední chvíli objevily komplikace, protože se zjistilo, že povrch náměstí není rovný a musí se vybrousit. „Konečně jsme se dočkali okamžiku, kdy jsme po roce mohli sochu odhalit. Na přelomu loňského ledna a února jsme začali jet na plný výkon, protože termín předání sochy byl šibeniční,“ prohlásil Gargulák.

Náklady na vytvoření díla odkazujícího na Mendela činily 24,5 milionu korun. „Naším cílem bylo dát budoucím generacím trvalou připomínku této významné osobnosti vědy a víry, a to velmi originálním způsobem. Nejedná se totiž o figurální sochu Mendela, jak je u historických osobností běžné, ale o umělecké ztvárnění Mendelova objevu, zákonů dědičnosti,“ poukázal ředitel Společně Jakub Carda pořádající architektonickou soutěž na podobu sochy.



Zdroj: idnes.cz

bottom of page