top of page

Amatérština. Od nového územního plánu dává ruce pryč i koalice

Dočká se po téměř třiceti letech Brno nového územního plánu? Prozatím zřejmě ne. Od návrhu Kanceláře architekta města Brna dávají ruce pryč už téměř všichni s výjimkou KDU-ČSL, která měla přípravu tohoto stěžejního dokumentu na starost. Připomínek je spousta, a to jak z řad opozice, brněnských městských částí, odborné i laické veřejnosti, ale dokonce i koaličních partnerů.


Hnutí ANO považuje předložený návrh za amatérský. Tomu odpovídá také fakt, že Kancelář architekta města Brna (KAM) nemá s přípravou územních plánů zkušenosti. Mezi největší neduhy dokumentu patří naprosto neodpovídající míra zahušťování zástavby, možnost zastavění zelených ploch včetně vnitrobloků a chybějící regule pro bytovou výstavbu v lokalitách individuálního bydlení.


Jsme přesvědčeni, že takto předložený návrh územního plánu nemůže být schválen. Není náhoda, že se sešly tisíce připomínek a de facto jediná skupina osob, která k tématu mlčí, jsou developeři, kteří si naopak mnou ruce. Brno a jeho obyvatelé ale nejsou na míru zahuštění, kterou by schválení odstartovalo, absolutně připraveni,“ říká René Černý, lídr kandidátní listiny hnutí ANO pro komunální volby v září 2022 a dodává příklad možného jednání z Řečkovic – městské části, kde je místostarostou.


Nově navržený územní plán umožňuje majitelům domů v řadovkách si bez jakýchkoliv regulí například koupit dva rodinné domy vedle sebe, zbourat je a uprostřed řadovky postavit několikapatrový dům s desítkami bytových jednotek. To zkrátka není možné, v návrhu absolutně chybí jakákoliv regulace. Představte si, že by se z tohoto jednání stala masová záležitost. Kde by všichni lidé parkovali? Kam by chodili jejich děti do školek a škol, které už nyní jsou plné, jak by k tomu přišli sousedé z rodinných domů, kteří by z oken viděli jen zeď protějšího domu?“ ptá se Černý.


Jak může ředitel Sedláček kandidovat do Senátu?


Hnutí ANO se rovněž pozastavuje nad tím, jak je možné, že ředitel Kanceláře architekta města Brna chce kandidovat v podzimních senátních volbách v barvách KDU-ČSL a TOP 09. „To je pro nás doslova neuvěřitelná věc. Z našeho pohledu by autor tak velkého projektu, kterým územní plán města Brna s určitostí je, měl být naprosto nestranný. Nesmí být ovlivnitelný a neměl by být ani nařčen ze střetu zájmů. Pan Sedláček se ale zachoval naprosto opačně, po letech spolupráce s panem Hladíkem, který má primátorské ambice, se rozhodl kandidovat do Senátu právě s podporou jeho KDU-ČSL. Jak si můžeme být jistí, že pan Hladík, pan Chvátal nebo kdokoliv z lidovců, případně z TOP 09, která Sedláčka rovněž navrhuje, neprosazuje v novém územním plánu vlastní zájmy na úkor ostatních občanů? Pro nás je to naprosto nepochopitelné,“ reaguje Černý.


Brno možná bude vracet až 1,8 miliardy korun


Novým problémem spojeným s návrhem územního plánu, který spatřil světlo světa až v posledních dnech, je potenciální nutnost vrácení až 1,8 miliardy korun do státní kasy. Stát totiž v minulosti prostřednictvím pozemkového fondu převedl městu Brnu pozemky s jasným účelem využití. „Pokud by ovšem ve využití nastala jakákoliv změna, Brno musí státu pozemky vrátit nebo zaplatit náhradu. A právě tyto změny jsou zaneseny do návrhu nového územního plánu a město Brno tuto situaci do dnešního dne buď ignorovalo, nebo v horším případě o ní nemělo ani tušení. Pokud by tedy dokument byl schválen v navrženém znění, Brno by muselo státu vrátit podle propočtů až 1,8 miliardy korun. To je pro nás neakceptovatelné, a proto budeme hlasovat jednoznačně proti přijetí této nepovedené varianty,“ uzavírá Černý.




bottom of page