top of page

Jak chutná svoboda...

Vážené dámy, vážení pánové,


je mi velkou ctí, že tady dnes mohu promluvit při této speciální příležitosti, kterou 33. výročí sametové revoluce bezesporu je.


Na listopadové dny v roce 1989 mám stále velmi živou osobní vzpomínku. Pamatuji si, jak jsem v pondělí 20. listopadu v brzkých ranních hodinách kráčel po náměstí Svobody a spěchal na jednu z mých prvních vysokoškolských přednášek. Ulice Brna v tu dobu byly nezvykle rušné, pohybovalo se v nich výrazně více lidí, než bylo obvyklé. Během mé cesty na fakultu mě zastavil mladík s otázkou, jestli vím, co se od pátku děje v Praze. Přiznám se, že jsem mnoho informací neměl, v Brně se toho tehdy moc nevědělo. Dal mi proto do ruky noviny, ve kterých jsem se dočetl, jak se nám ze dne na den mění život...


Dovolte mi, prosím, říct ještě pár slov o hodnotách, které s sebou sametová revoluce přinesla. Svoboda a demokracie není samozřejmá. O svobodu a demokracii se musíme starat a pečovat o ni. Obzvlášť v dnešní nelehké době, kdy nedaleko za našimi hranicemi probíhá krvavá válka. Ano, válka, o které si málokdo myslel, že může v jednadvacátém století do civilizované Evropy přijít.


Važme si proto svobody a demokracie, připomínejme si každý rok sametovou revoluci a buďme vděční, že jsme před třiatřiceti lety vybojovali pád autoritářského a nedemokratického režimu, otevřely se nám hranice a naplno jsme mohli pocítit, jak chutná svoboda.


Děkuji.




bottom of page