top of page

Dočká se Brno Janáčkova kulturního centra?

Janáčkovo kulturní centrum má být kulturní chloubou Brna. Ačkoliv o zahájení 1. etapy stavby, bylo rozhodnuto již na podzim 2014, o osm let později bohužel stále nemá kvůli liknavosti vedení města brněnská filharmonie slibovaný nový koncertní sál k dispozici. Ba co víc, v místech, kde by mělo centrum stát, je stále jen jedna velká díra a staveniště.

Janáčkovo kulturní centrum má mít šest podlaží a kromě samotného sálu pro 1 200 posluchačů má mít šatny, zázemí, sklady, ale také zkušebny a prostor pro technologie. Koncertní sál má patřit mezi evropskou špičku – slibovaná je nejlepší akustika v Česku, která má být srovnatelná s nejrenomovanějšími sály světa. Akustické řešení sálu totiž navrhl světoznámý akustik Jasuhisa Tojota, který pracoval například na koncertních sálech Walt Disney Concert Hall v Los Angeles, Philharmonie de Paris, Suntory Hall v Tokiu či Labské filharmonii v Hamburku.


Do financování centra se mělo zapojit Brno, kraj i stát

Proč už ale toto centrum, na které filharmonie čeká už řadu let, nestojí? Na tuto otázku by mělo odpovědět především současné vedení města Brna. Poklepání stavebního kamene totiž proběhlo už v únoru 2015 a v roce 2016 započaly první stavební práce. V těchto letech probíhaly především demolice, aby se vytvořil prostor, kde mělo kulturní centrum vyrůst. Tehdejší magistrát v čele s hnutím ANO přitom už pracoval na zahájení druhé etapy výstavby a vyřízení stavebního povolení. Do roku 2018 řešilo město Brno společně s Jihomoravským krajem a ministerstvem kultury financování projektu. Odhady na výstavbu se pohybovaly kolem 1,3 miliardy korun, přičemž Brno mělo přispět 600 miliony, kraj přislíbil 100 milionů a zbývající část měl zaplatit stát.


A poté přišly volby a změny ve vedení města Brna. „Když předchozí koalice vedená Petrem Vokřálem odcházela z brněnské radnice, odhadovala, že v těchto dnech bude Janáčkovo kulturní centrum už stát. Bohužel, když k místu dnes přijedete, je zde jen velká díra a nevyužívané podzemní garáže. Projekt se za poslední čtyři roky prakticky neposunul. Filharmonie i milovníci vážné hudby tak musí stále čekat. Jde bohužel o další ostudu současného vedení města Brna,“ upozorňuje René Černý, kandidát na primátora za hnutí ANO.


Odhadovaná cena se zvedla o více než půl miliardy

Vzhledem k několikaletým průtahům, vzrostla i cena připravovaného projektu. Z původní 1,3 miliardy se dnešní odhad blíží dvěma miliardám. „Samozřejmě, že kvůli liknavosti současného vedení se projekt prodraží, což bude mít za následek to, že tyto peníze nebudou moci být využity u jiných brněnských projektů,“ doplňuje Černý. Brno oproti původním 600 milionům bude muset zaplatit 964 milionů. Podíl ministerstvo kultury a Jihomoravského kraje zůstane stejný jako v roce 2018.


Nový sál by měl být zprovozněn v roce 2025. „Projekt je to opravdu nádherný a má posunout Brno zase o kousek blíž do evropské špičky. Pro hnutí ANO je co nejrychlejší zprovoznění Janáčkova kulturního centra prioritou. Chceme, aby Brno bylo pro milovníky vážné hudby z celého světa atraktivní destinací,“ uzavírá Černý.




bottom of page